• Lorem ipsum

Rosé 'blindtasting' met Simone | 20 mei 2021

29 May 2021
by Simone

Rosé met Simone 20 mei 2021

Eens in de 4-8 weken organiseren we in select gezelschap met collega’s en close Wijnhuis Amsterdam vrienden een blindproeverij. De wijnen komen uit een geselecteerd gebied of van een specifieke druif vooral buiten ons eigen assortiment, met af een toe een eigen assortimentsfles erin verstopt. We begonnen hier ruim een jaar geleden mee en omdat ik degene was die het startte dragen de avonden nog steeds mijn naam. Door Covid moesten we de avonden een aantal keer uitstellen, maar we zijn weer herstart en vanaf nu zal ik in dit blog highlights en proefnotities delen van deze proefavonden.

Blind proeven
De avond heeft een thema en een aantal kaders, waarbij het uitgangspunt is dat iedereen zich daar aan houdt. We proeven de wijnen blind en dat is moeilijker dan je denkt. Reden dat we blind proeven is om bias voor ons eigen assortiment of eigen voorkeuren of vooroordelen te voorkomen. Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk bewezen dat mensen in hun smaak percipiëren met wat ze reeds gepercipieerd hebben met het oog. Hierdoor kan het soms zeer verrassend zijn wanneer grote wijnen blind geproefd worden. We proeven dus niet blind om te raden wat we in ons glas hebben zitten, maar om de wijn in het glas puur te beoordelen. Thema en criteria donderdag 20 mei was: rosé in de prijscategorie €15,-  tot € 25,-. Herkomstgebied mocht overal ter wereld zijn, maar randvoorwaarde was wel dat het om echte rosé zou gaan, dus een blauwe druif en een stille wijn. Geen ramato’s, orange of sparkling wijnen (ik heb geleerd de kaders duidelijk te vermelden, want ons proefgezelschap houdt van funky, buiten de gebaande paden en orange). Van ons gezelschap ben ik waarschijnlijk de meest ‘conventionele’ wijnliefhebber.

Selectie uit de proefnotities van de geproefde wijnen (hierbij heb ik geprobeerd om de rode draad uit de proefnotities van de 9 proevers te halen) In volgorde van proeven (niet in volgorde van voorkeur) en blind geproefd:

  1. Marina Tavkerveri, Chinuri 2019 - Georgië

Valt eigenlijk buiten de criteria, het mag dan door gaan als droge rosé, maar het betreft een wijn met 5 maanden schilmaceratie. Eigenlijk dus een licht rode wijn. Funky, fruitig, yoghurt in de neus. Qua smaak goede zuren, groene kruiden, gistig en sprankelend. Een leuke rauwe wijn, die je wel meteen leeg moet drinken, want twee uur later heeft de wijn muis (een wijnfout die vaker kan voorkomen bij natuurlijk gemaakte wijnen)

  1. Rimauresq, cru classé 2020 – Provence
    Van het ene uiterste gingen we naar het andere. De zalmroze kleur waar je Provence wijn aan kunt herkennen in het glas. Het snoep, de abrikozen en winegums stuiven je tegemoet. Roept in ons proefgezelschap niet direct veel enthousiasme op. Een commerciële wijn.
  1. AIX, 2020, - Provence
    Floraal, snoeperig, allemaal iets ingetogener dan nummer 2. Een wijn waar wij niet op de tafels van gaan staan, maar het op het terras goed zal doen. Weinig spanning.
  1. Rosato Pacina, 100% sangiovese, 2018 – Toscana
    Hier werden we wel heel enthousiast van. Grove, bruinige beetje romato kleur. In de neus kruiden, ontbijtkoek, rozenbottel. Qua smaak heel spannend, veel lengte, veel rijpheid, pruim, specerijen, zoethout.
  1. Cypres de toi, malbec, 2020 – Provence
    Diep zalmroze. Hintje van snoep, levendig, rijp en iets romig. In de smaak framboos en aardbeien. Aardige bitters. Doordrinkbaar, correcte en aangename wijn. Klassieke rosé.
  1. Rosato Out 2013 – Montepulciano
    Bruinig van kleur, gedroogd fruit, rozijnen, rozenbottel en in de neus. Complex van smaak, pure chocolade, caramel, earl grey thee. De wijn is excentriek maar mist ook iets, de afdronk is niet lang, de wijn lijkt een beetje over zijn hoogtepunt heen.
  1. Tschida, 2019 - Oostenrijk
    Watermeloen troebelrood van kleur. Rood fruit, kers, pepertje in de neus, zachte tinteling op de tong. Lekker sappig van smaak, de wijn heeft veel energie, is licht gistig en blijft spannend. Lekker doordrinkbaar, veel liefhebbers!
  1. Domaine de fondreche, 2020 - Ventoux
    Chemisch parfum in de neus, nodigde niet heel erg uit tot drinken. Qua smaak een klein zoetje, geen spanning. Sommige proevers maakten er geen proefnotitie van, overall werd de wijn zeer matig bevonden.
  2. Domaine Hauvette, 2016 – Provence
    Intense kleur, rijpe, lichtromige, ronzenbottel geur. De neus nodigt echt uit tot drinken en alleen op basis van de geur verwacht je veel van deze wijn. In het glas kan die die verwachting niet helemaal waarmaken. De wijn is serieus, stevig en krachtig met hints van pure chocolade, kruiden en room. Mooie bitters, maar mist wat balans en minder goed doordrinkbaar.

  3. Clos Canarelli, 2019 – Corsica
    Licht gelig van kleur, elegant rood fruis en wat steen in de neus. Frisse, vrij simpele commerciële wijn, met een licht zoetje. Geen enthousiastelingen voor in onze proefgroep.

  4. Chateau de Vauclaire, 2020 – Provence
    Heel snoeperig in de neus. Zo snoeperig dat het bij mij zelf tegen staat om te drinken. Qua smaak naast winegums, rood fruit ook wat venkel en anijs. Maar de wijn heeft geen lengte, de meningen verschillen of het op het terras een doordrinker kan zijn.
  1. Vina Tondonia rosé, 2008 – Rioja
    Amberkleurig. Spannende neus van uienschillen, gedroogd fruit, sherrry achtig, caramel. Op het pallet gave zuren, diepte en complexiteit. Houtgerijpt, een echte eetwijn, telkens nieuwe smaken die naar voren komen. Krenten, caramel, zeezout.
  1. Domaine de Jale, 2020 – Provence
    Venkel en rood fruit in de neus, snoeperig maar niet storend. Smaak van framboos, sinassappelschil, maar de wijn mist wat lengte. Makkelijke wijn.
  1. Miraval, 2020 – Provence
    Snoeperige neus en smaak. Haribo perzik, anijs, weeïg, vooral de alcoholsmaak blijft hangen.
  1. ROB (Rosé Batterieberg, 2019 - Mosel
    Mooi oud roze van kleur. Kruidig, specerijen en fruitige neus. Framboos, lichte room en gistig op het pallet. Lekker doordrinkbaar, niet complex, maar wel een serieus genoegen. Eerlijk en aardig, zouden we vrolijk van worden op een terras.

De conclusie
Het spannendste gedeelte van onze proefavond. Eerst benoemd iedereen zijn top 5. Vijf punten voor de nummer 1 en 1 punt voor de nummer vijf. Vervolgens ontstaat een gedeelde top 5 en worden de flessen onthult. Onze gedeelde top 5:

Rosato Pacina, 100% sangiovese, 2018 – Toscana
De nummer 4 van onze proeverij, door 5 van onze proevers op nummer 1 gezet

Tschida, 2019 - Oostenrijk
De nummer 7 van onze proeverij door 3 van ons op nummer 1 gezet

Vina Tondonia rosé, 2008 – Rioja
De nummer 12 uit onze proeverij, die door collega Jasper werd ingebracht, maar officieel qua prijs buiten de criteria valt. Bij onthulling is het enthousiasme alom. Voor deze speciale wijn is het voor dit keer vergeven dat de criteria wat ruim genomen zijn.

ROB (Rosé Batterieberg, 2019 - Mosel
De nummer 15 uit onze proeverij. Wat leuk dat de enige rosé die mee deed uit ons eigen assortiment ook de top 5 heeft behaald!

Domaine Hauvette, 2016  / Provence & Rosato Out 2013 – Montepulciano
Een gedeelde vijfde plaats voor de nummer 9 en 6 uit de proeverij

 

 

Be the first to comment...
Leave a comment
Please accept cookies to help us improve this website Is this OK? YesNoMore on cookies »