Foradori. Dé natuurwijnen met ´wijn´smaak.

In onze zoektocht naar ‘pure’ wijnen ontdekten we in maart 2018 de wijnen van Elisabetta Foradori. Biologisch-dynamische wijnen van de rode teroldego druif en ook van de witte nosiola en manzoni druif. Daarbij ook een unieke ‘orange’ wijn van de pinot grigio druif. Collega importeurs waren zo enthousiast over deze wijnen uit Trentino…. Ik moest ze proeven! Dat hebben we gedaan. Inmiddels hebben we het totale assortiment van Elisabetta Foradori in onze winkel in Amsterdam.

'We grasp the subtle differences existing in nature and preserve the true character of the grape in the expression of its land of origin. Surrounded by mountains, we cultivate Teroldego and Pinot Grigio on alluvial soils of the Campo Rotaliano, Nosiola and Manzoni Bianco on the calcareous-clayey hills above Trento.'

Het wijnbedrijf van de familie Foradori ligt in het uiterste noorden van Trentino tegen het bekendere Alto Adige aan. Rondom de stadjes Mezzolombardo en Mezzacorona (inderdaad ook de naam van de grootste producent in deze regio) ligt het wijngebiedje waar de druiven vandaan komen. De Campo Rotaliano is een beschut wijngebied van 400 hectare. Dit relatief koele gebiedje is het terrein van de teroldegodruif.

Hoewel de teroldego niet gezien wordt als een absolute ‘top’ druif kan de druif toch de basis zijn van grote wijnen. Bij lage(re) opbrengsten van maximaal 40/50 hectoliter per hectare kan de teroldego de basis zijn van spectaculaire wijnen met bewaarpotentieel. De fijne zuren, de tanninestructuur en het vaak lage alcoholpercentage zijn daar debet aan. Na enkele jaren flesrijping zijn de teroldego wijnen het mooist. Wij hebben meestal een paar doosjes 2011, 2012 en 2013 Granato, Sgarzon of Morei op voorraad.

De familie Foradori heeft de teroldego druif weer op de kaart gezet. Al sinds 1901 wordt er wijn gemaakt en in 1939 nam voorvader Vittorio Foradori het bedrijf over en verkocht de druiven aan andere wijnmakers (veel druiventelers verkopen nog steeds aan de grote coöperaties als Mezzacorona). In 1960 nam zoon Roberto het over en besloot om zelf wijn te gaan maken van de teroldego druiven. In 1984 nam Elisabetta Foradori de leiding over en bracht het domein naar de top van de regio en naar de top van de ‘natuurwijnen’ internationaal. De opmars van de teroldego is eigenlijk volledig haar verdienste.

De maatregelen die zij nam om tot de kwaliteit te komen die we nu proeven waren drastisch. De beste klonen werden geselecteerd en het pergola systeem voor wijnbouw werd vervangen door de guyot snoeimethode. Ze voerde een groene oogst in waardoor de opbrengsten druiven per stok veel kleiner werd.

In 2002 gaat Elisabetta Foradori nog verder in haar zoektocht naar de beste ‘natuurlijke’ wijnen. Ze besluit haar wijngaarden met teroldego biologisch-dynamisch te gaan bewerken. In 2008 is ze begonnen met het laten vergisten van de wijnen op amfora van 1000 liter.  Drie van de zes wijnen – de rode ‘Sgarzon’ en ‘Morei’ en de witte ‘Nosiola’  worden gefermenteerd in deze aardewerken ‘mega’ kruiken. In 2009 en 2010 zijn de eerste nosiola en manzoni wijnen op de markt gebracht.

'Our awareness of nature's rhythms and cycles has been perfected through observation over time: each season opens new horizons, every day we learn and understand a little more.'

Omdat wij niet konden kiezen hebben we alle wijnen van Foradori op onze wijnkaart. De wijnen zijn regelmatig te proeven in de winkel aan de Koininginneweg 255 te Amsterdam.

NAAR DE WIJNEN

Neem ook eens een kijkje op de prachtige website van deze unieke producent: www.elisabettaforadori.com