• Lorem ipsum

Zehnthof Luckert

Zehnthof Luckert | 'Frucht ist Kistsch' | Biologische wijnen met stijl en structuur

Franken
In het wijnbouwgebied Franken is de druif Müller-Thurgau nog steeds de meest aangeplante soort. Maar de Silvaner rukt op. Vandaag staan er 6237 hectare wijngaard in het gebied Franken waarvan inmiddels 2400 hectare Silvaner (bron: Frankenwein-aktuell.de 2016). De Silvaner uit Franken vonden wij toch vaak oninteressant. Hoge opbrengsten, wat matte smaak. De laatste jaren proefden wij niettemin steeds vaker heel boeiende Silvaners. En dit jaar ontdekten wij Zehnthof Luckert uit Sulzfeld. Wat een feest! Veel meer dan interessant. Grootse wijnen uit een wijngebied dat (eindelijk) in beweging komt.


Philipp Luckert

Weingut Zehnthof Luckert
In het jaar 1960 besloot Theo Luckert om zich volledig op wijnbouw te richten. De koeien de deur uit en wijnmaken! In de jaren heeft Zehnthof Luckert ongeveer 17 hectare wijngaard rondom het stadje Sulzfeld am Main in bezit gekregen. En sinds de broers Ulrich en Wolfgang de dagelijkse leiding hebben gaat de kwaliteit als een speer omhoog. Lees meer over de historie. Ook zijn ze al sinds 1955 aangesloten bij de club van 200 VDP Prädikatsweingüter. De jaarproductie ligt op ongeveer 85.000 flessen. 50% van de aanplant is Silvaner. Het concept van Zehnthof Luckert lijkt: Veel werk in de wijngaard en de kelder. Weinig interventies in het wijnmaakproces.


Uli Luckert in de eeuwenoude kelder.

"Wer trockene, reintönige Weißweine liebt, kommt an den Luckerts nicht vorbei." (Eichelmann)

Zehnthof
In 1970 kochten de Luckerts het Zehnthof uit 1556 in Sulzfeld. Dit was de residentie van de lokale machthebbers. De plaats waar waarschijnlijk ook de belastingen afgedragen moesten worden. Ein Zehnt is één-tiende. Misschien was de afdracht hier 10%..... Het prachtige onderkelderde gebouw is nu wijnmakerij, proeflokaal en woonhuis.

Bio en bodem
In 2017 bezochten wij Zehnthof Luckert al twee keer en ontdekten voorzichtig wat een uniek bedrijf dit is. Bijzonder is bijvoorbeeld dat de wijngaarden al sinds 2009 biologisch worden bewerkt. Misschien waren zij hiermee één van de eerste in Franken. Op dit moment hebben zij het keurmerk van Naturland. In de wijngaarden speelt kalk een hoofdrol. Muschelkalk om precies te zijn. De bodem helpt de wijnen ‘rassig’ en complex te worden. De rijping van de wijnen gebeurt voornamelijk in ‘Doppelstuck’ barriques van 2400 liter. Alle wijnen ondergaan malolactische gisting en komen tenslotte ongefilterd in de fles.


Erste Lage Maustal.

Ik sta mijzelf toe om een fraai citaat uit de tekst van de Amerikaans importeur VomBoden te plaatsen: ‘Someone smarter than I once said that Silvaner is like Chardonnay without fruit. Luckert’s Silvaners are like Chablis from another mother’.

CREUTZ | Een wijngaard als cultuurgoed
Toen Ulrich Luckert tussen een aantal huizen een zeer oude wijngaard ontdekte wist hij dat dit iets bijzonders was. Dit kleine perceel Sylvaner was meer dan bijzonder. Wat bleek? Het waren ‘Würzelechte’ stokken uit de 19e eeuw. Uit 1870! Zeer waarschijnlijk zijn dit de oudste Sylvaner stokken ter wereld! En de oudste wijnstokken van Duitsland. Dat is cultuurgoed, dat zijn antieke stokken. Helaas is de opbrengst slechts 400 flessen. Wij proefden de fenomenale CREUTZ Sylvaner (let op de schrijfwijze…) 2014 en zijn nog steeds niet uitgepraat over deze wijn….. CREUTZ is gemaakt van Sylvaner, Roter Sylvaner en Blauer Sylvaner. Wij proefden nog nooit een grotere Sylvaner. Hopelijk mogen wij een aantal flessen kopen in het nieuwe jaar. Update april 2019: nu op voorraad 5 flessen 2017.


Silvaner Creutz. Stokken uit 1870!

The Wine Advocate noemt deze wijn: ‘A liquid Memorial’. Mooi.

Frucht ist Kitsch
Wat opvalt is de puurheid van de wijnen. Vaak zijn ze zelfs ingetogen en moet je echt moeite doen om qua geur en smaak de diepte in te gaan. Die moeite loont! De wijnen zijn gemaakt door natuurlijke vergisting van het druivensap. Geen snoepjes-aroma en perensmaak! Het credo van Ulrich Luckert is: ‘Frucht ist Kitsch’. Een markante uitspraak die wij onderstrepen. De wijnen zijn eerder een vorm van kunst.

Op dit moment hebben wij de 2018 silvaners op voorraad. De GG Maustal is nog van 2017. Daarnaast ook op voorraad weissburgunder en chardonnay. Aanbod is qua volume beperkt.