Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
30 Aug 2018

Wijnhuis.Amsterdam in Celles-sur-Ource (Champagne)

Wij zijn doorlopend op zoek naar spannende wijnen en bevlogen wijnmakers. Zonder haast verzamelen we informatie en proeven we veel samen met bevriende wijnhandelaren en klanten. Een bezoek aan de producenten zelf is echter dé manier om te leren.

Een kort verslag van ons bezoek aan bio-producent Lucie Cheurlin in Celles-sur-Ource (Champagne - Aube).

Eind augustus is het meestal rustig, slaperig in het département Aube. Dit jaar (2018) is dat anders. Er werd al geoogst toen wij er waren. In Celles-sur-Ource reden de tractoren de kratten pinot noir-druiven zonder pauze binnen. In het gebouw waar de druiven geperst worden voor de ‘Grande Marque’ (de bekende champagne merken) is het een drukte van jewelste. Zeker 20 man blijkt daar 12 uur per dag te gaan werken over een periode van minimaal een week. Gespierde armen kiepen op maandag 27 augustus de eerste druiven in de persen.

Op 27 augustus begon de oogst. Dat is wel heel vroeg. Het lijkt er op dat de grote champagnehuizen altijd kiezen voor veiligheid. Met andere woorden: Als de druiven van voldoende kwaliteit zijn en er geoogst mag worden dan gaat het licht op groen. De druivenleveranciers - wijnboeren krijgen per kilo betaald en de eigenaar van de persinstallatie vervoert het sap naar Reims. De basis voor de bekende(re) champagne is gemaakt.

Onze producent in Celles-sur-Ource doet het anders. De druiven zijn nog niet geplukt. De basiswijn voor de champagnes van L&S Cheurlin wordt pas over ca. een week geperst uit pinot noir en chardonnay. Daar begint – denk ik - in potentie het kwaliteitsverschil al.

De proeverij bij de bevlogen Lucie Cheurlin van Champagne L&S was er een om in te lijsten. Zes Champagne’s op een rij en geen misser er bij! Wat in de proef-ervaring steeds weer terugkomt is de lichtvoetigheid. Zelfs de Champagnes met houtopvoeding zijn in de soort verfijnd en elegant. Dat is onze smaak!

Eindelijk een biologische Champagne in huis. Vanaf september zijn alle soorten van Champagne L&S op voorraad en leverbaar vanuit onze kelder op de Koninginneweg 255 in Amsterdam.

Meer foto's

Ga naar de wijnen.

 

Beste wijngroet, Ivar Jaspers

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »